Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против седам особа због злочина против човјечности на подручју Доњег Вакуфа. Оптужени се терете за злочине почињене над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Доњег Вакуфа, 1992. године.

Тужитељ Посебног одјела за ратне злочине, подигао је оптужницу против:

  • Шатара Јована, рођеног 1957. године у Травнику, држављанин БиХ
  • Савковића Бошка,рођеног 1956. године у Шипову, држављанин БиХ
  • Шишић Секуле, рођеног 1945. године у Доњем Вакуфу, држављанин БиХ
  • Танасић Ненада, рођеног 1967. године у Доњем Вакуфу, држављанин БиХ, раније осуђиван за казнена дјела ратног злочина
  • Билић Бошка, рођеног 1956. године у Доњем Вакуфу, држављанин БиХ
  • Балабан Здравка, рођен 1955. године у Травнику, држављанин БиХ
  • Илић Јордана, рођеног 1962. године у Бугојну, држављанин БиХ
  • Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у Босни и Херцеговини и широког и систематичног напада ВРС, полиције и паравојних формација, на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Доњег Вакуфа, у прољеће и љето 1992. године, починили казнено дјело злочина против човјечности из чланка 172. Казненог закона БиХ.

Они се терете да су у својству командира, начелника и припадника полиције и војске, судјеловали у незаконитом заточењу у неколико објеката, око 150 жртава, цивила бошњачке и хрватске националности, над којима су починили мучење, злостављање, премлаћивање, нечовјечна поступања, наношења тјелесних и душевних озљеда, мучење на изразито понижавајуће начине, што је резултирало смрћу више особа, те трајним и тешким тјелесним и душевним озљедама код већег броја заточених особа.

Оптужени се терете и за присилно одвођење више особа у непознатом правцу, којима се од тада губи сваки траг.

Такођер, оптужени Илић се терети и за силовање и сексуално злостављање једне жртве, над којом је почињено вишеструко силовање и злостављање, приликом чега је у једном наврату било присутно и њезино малодобно дијете.

Наводе оптужнице тужитељство ће доказивати позивањем 84 свједока, међу којима и свједока са одређеним мјерама заштите, те прилагањем више стотина доказних материјала.
Оптужница је прослијеђена Суду БиХ