Драган Штављанин, уредник у Балканском сервису Радија Слободна Еуропа, гостовао је у емисији БХТ1 уживо говорећи о коронавирусу у Чешкој.

У тој земљи, након готово два мјесеца сталног раста, број новозаражених пада.

“У посљедње вријеме пандемија је под контролом. Број заражених и умрлих опада. Након рекордних цифри од средине па до краја листопада када је било по 200 умрлих и 15 тисућа заражених. То су горе цифре него у Француској с обзиром на то да Чешка има око 10 и пол милијуна становника”, истакнуо је он.

По његовим ријечима, влада те земље покушава не поновити грешку од љета.

“Прољетос је, уз Словачку, влада Чешке имала једне од најбољих резултата у борби с короном. Тијеком љета се све отворило и вирус се проширио”, каже он.

Почетком десетог мјесеца, по његовим ријечима, уведене су драстичне мјере.

“Остале су само трговине, љекарне, бензинске. Ресторани су продавали преко прозора… Онда су и те мјере заказале па је уведен полицијски сат. Те мјере се поштују, мање у успоредби с прољетос, али поштују. Више је људи вани, али је много тога затвореног па се вирус не може ширити. Ако буде падао број заражених и преминулих, влада ће задржати неке мјере до инјекције. Средином листопада се прогнозирало да болнице неће издржати. Премијер је тражио помоћ Њемачке, то се избјегло. Требало би задржати ове мјере до инјекције”, казао је.

Говорећи о економској ситуацији, Чешка, по његовим ријечима, може одољети овој кризи.

“Ако би ово све потрајало, то би имало страшне посљедице. Зато су мјере и одгађане. Премијер Бабиш све гледа економски. Криза је погодила Праг јер његова економија овиси од туризма. Праг је пуст. То погађа све људе који раде у угоститељству и туризму. У року годину или двије ће у економском смислу Чешка прегристи кризу”, рекао је он.

Коментирајући Словачку која се одлучила на масовно тестирање, Штављанин је истакнуо да Чешка вјеројатно неће ићи у том смјеру.

“На тај начин Словачка покушава избјећи неки већи лоцкдоwн. Антигени тестови нису баш поуздани. Тестови су знали показати да је нетко негативан, а он није, и обрнуто. За Чешку је то мало комплицирано. Чак ни Кина није то радила на разини цијеле земље. Словачка је ангажирала 40 тисућа здравствених радника. Тек за 10 до 15 дана ћемо видјети ефект”, истакнуо је он.