НБА лига у протеклој је сезони изгубила отприлике милијарду и пол долара, односно уприходила милијарду и пол мање од очекиваног.

То је резултат комбинације различитих чимбеника – прекида сезоне због пандемије коронавируса, отказивање 171 утакмице регуларног дијела сезоне, завршница сезоне у балону Диснеy Wорлда без навијача, скоро 200 милијуна долара трошкова за одржавање балона те сукоб с кинеском владом који траје већ годину дана и због којег се на највећем свјетском тржишту утакмице нису приказивале.

Губитак прихода је био очекиван јер је челник лиге Адам Силвер још у травњу упозорио да 40 посто прихода лиге долази од гледатеља у дворанама.

Ова вијест није посебно шокантна јер су и остали професионални спортови биљежили осјетан пад прихода из истих разлога, а једини додатни утег на финанције НБА лиге је сукоб с Кином, који је изазвао сад већ бивши генерални менаџер Хоустон Роцкетса Дарyл Мореy објавом подршке Хонг Конгу на друштвеним мрежама.

Посљедица овог финанцијског ударца видјет ће се на саларy цапу за идућу сезону, што ће свакако утјецати на одлуке клубова и играча кад почне пријелазни рок.