Општинско вијеће Дрвара затражило је да надлежни инспекцијски органи у року од 24 сата наложе одговорним физичким и правним лицима и другим органима измјештање текстилног отпада из Италије истовареног у некадашњу фабрику ”Грмеч”, ради заштите и безбједности грађана, рекла је касно синоћ, након осједнице начелник општине Душица Рунић.

Уколико отпад у датом року не буде уклоњен грађани и за вечерас најављују окупљање.

Рунићева је, обраћајући се грађанима окупљеним испред зграде општине, рекла и да се другим закључком, који је Вијеће донијело, тражи од Инспектората Федерације БиХ и кантоналне Управе за инспекцијске послове да без одгађања буду предузете све законом предвиђене мјере на утврђивању поријекла и штетности ускладиштеног отпада сумњивог садржаја на локалитетима у Дрвару.

Вијеће захтијева и испитивање свих физичких и правних лица и спровођење истраге о умијешаности у превоз и складиштење отпада на подручју ове општине.

”Тражимо од Министарства туризма и заштите животне средине да се хитно изјасни на околности одобрења прекограничног превоза отпада предузећу Кром рециклажа, имајући у виду да је одлагање истог забрањено на територији ФБиХ”, нагласила је Рунићева.

Она је навела да ће инспекција данас изаћи на терен и да ће општина Дрвар, уколико се утврди да је претрпјела било какву штету, тражити надокнаду.

Предсједник Општинског вијећа Дрвар Милан Кунић рекао је, обраћајући се грађанима испред зграде општине, да је ванредна сједница Вијећа заказана за понедјељак, 6. јул.

Окупљени грађани су једногласно рекли да се, уколико текстилни отпад не буде одвезен из Дрвара у датом року, вечерас поново окупљају.

Увозник рециклажног материјала је предузеће ”Кром рециклажа”, регистровано у Дрвару. Власник Родољуб Динић рекао је Срни да је све рађено према прописима, и да је отпад депонован у халама које је предузеће изнајмило.

Он тврди да је ријеч о безопасном отпаду.

”Све до сада је рађено по законима, истина ће изаћи на свјетло дана. Ако је у складу са дозволама које смо ми добили од ваше државе ми ћемо реаговати и тражити правду правосудним путем, тужбама. Ако није у складу, односно опасан је, онда ће ваша држава према нама вјероватно тражити правду”, рекао је Динић, који је за Срну послао дозволе које су му издате од институција БиХ.

Стотињак грађана Дрвара блокирало је јуче путни правац према Босанском Грахову због отпада смјештеног у кругу некадашње фирме ”Грмеч”, тврдећи да је текстилни отпад истоварен и испред некадашње фирме ”Унис”.

Становници Босанског Грахова блокирали су раније путне правце према Дрвару, Ливну и граничном прелазу Стрмица ка Хрватској као знак протеста што је у центар града истоварен рециклажни отпад из Италије.