Радници Дома здравља у Дрвару одржали су и данас једночасовни штрајк, захтијевајући исплату плата, доприноса и осталих дуговања.

Медицинари траже исплату плата у пуном износу, као и ретроактивну исплату за рад на ковид одјељењу за прошлу годину.

Из синдиката Дома здравља у Дрвару упозоравају да ће, уколико њихови захтјеви не буду ријешени, ступити у генерални штрајк.

”Штрајк упозорења иде до даљег, а потом и генерални штрајк. Нико од надлежних институција нам се није обратио, нити реаговао на наше проблеме”, рекла је Срни Марија Хабек из Синдиката медицинских радника и техничара Дома здравља Дрвар.

Доктор Марко Дивјак испред Синдиката доктора у овој здраврственој уставови каже да су услови рада у Дому здравља тешки и компликовани, нарочито када је кренуо нови талас вируса корона.

”С обзиром да смо добили 50 одсто плате, то је понижавајуће за нас, јер пуно радимо и боримо се да спасимо сваки људски живот”, рекао је Дивјак.

Он наглашава за медицински радници требају добити бар оно што заслужују.

”Ми желимо да нашем народу пружимо најбољу здравствену заштиту, поготово сада када је наишао нови талас короне, гдје су веома тешке клиничке слике пацијената”, истакао је Дивјак.

Вршилац дужности директора Дома здравља у Дрвару Драган Праштало рекао је да ову здравствену установу финансира Завод за здравствено осигурање и Министарство рада, здравља, социјалне заштите и избјеглих Кантона 10.

”Ресорно министарство је тражило да направимо систематизацију Дома здравља, али је апсурдно да у јеку пандемије отпуштамо раднике. Ми немамо вишка, нама чак и недостаје радника. Наши здравствени радници се у овим тешким условима боре да спасу сваки људски живот. Хвала им на томе”, додао је Праштало.

Кантонални министар здравља, рада, социјалне заштите и избјеглих Момчило Бајић рекао је раније Срни да је систематизација у Дому здравља у Дрвару неопходна за добар рад и пословање ове здравствене установе.

”Када буде спроведена систематизација, радници ће имати редовне плате”, поручио је Бајић.

Дому здравља у Дрвару припада и амбуланта у Босанском Грахову.

Влада Србије обезбиједила је 466.678 КМ за реконструкцију и опремање Службе хитне медицинске помоћи у Дому здравља у Дрвару.