Два илегална мигранта из Сирије погинула су у четвртак рано ујутро у Словенији у прометној несрећи коју је изазвао њихов возач, 42-годишњак из Босне и Херцеговине.

Како је објавила словенска полиција, несрећа се догодила око 1 сат и 30 минута послије поноћи, на аутоцести која води из Лјубљане према Копру, на дионици Брезовица-Врхника.

Возач је у вожњи од Лјубљане према Врхники претјецао теретно возило, али је приликом враћања у десни прометни трак изгубио контролу и ударио у заштитну ограду, након чега се аутомобил почео превртати, појаснила је полиција.

Из пртљажника су при томе испале три особе, од чега су двије погинуле, док је трећа задобила озљеде опасне по живот.

У возилу је уз возача било још осам особа, држављана Сирије који су прије тога илегално прешли државну границу, а још једна особа из те групе је у несрећи добила лакше озљеде, казао је на конференцији за новинаре Примож Кадунц из полицијске управе Лјубљана, преноси Хина.

Према налазу полиције, држављанин Босне и Херцеговине који је управљао возилом преузео је мигранте у Словенији након што су илегално прешли границу, смјестивши тројицу у пртљажник, док су остали били на задњем сједишту. У возилу је након несреће нађена и једна малољетна особа која није била озлијеђена.

Возачу који је изазвао тешку несрећу са смртним посљедицама одређен је притвор, а након прикупљања додатних података против њега ће се покренути казнени поступак, како због прометне несреће тако и због организирања илегалног пријевоза миграната.

За возача је одређено и утврђивање могуће присутности алкохола у тијелу, али резултати још нису познати, док је код миграната откривена сумња на туберкулозу, објавила је словенска полиција.

Сви преживјели мигранти из Сирије који нису озлијеђени у несрећи затражили су у Словенији азил, потврдила је полиција.

Аутоцеста према Копру била је јутрос због несреће и полицијских активности затворена пуних пет сати.