Активисткиња за људска права особа са инвалидитетом Ана Котур Еркић из Бањалуке стигла је заједно са колегиницом ноћас у БиХ из Тиране, гдје је са колегама боравила на међународном скупу о правима особа са инвалидитетом у вријеме када се догодио снажан земљотрес.

Еркићева је изјавила да је синоћ око 21 час, захваљујући ангажману Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и кабинету српског члана Предсједништва БиХ, из Тиране кренуло свих девет држављана БиХ, те да ће остали, који су кренули другим превозом, стићи до краја дана.

Еркићева, која је у Тирани боравила на међународном скупу о правима особа са инвалидитетом, рекла је да је још под утисцима јер су земљотреси који су јуче погодили Албанију изазвали хаос и панику.

“Дио екипе одлучио је да путује авионом преко Истанбула до Сарајева, те очекујемо да ће и они безбједно стићи до краја дана. Свакако нам је било олакшање што смо имали подршку институција РС, јер је питање како бисмо успјели организовати повратак”, рекла је Еркићева.

Она је напоменула да је ситуација била напета, те да такве неизвјесности посебно утичу на особе са инвалидитетом.

“Сама помисао да неко зна да смо ми тамо много нам је психолошки значила да пребродимо ситуацију у којој смо се нашли и дођемо кући”, рекла је Еркићева.

Број погинулих у земљотресу јачине 6,4 степена Рихтерове скале који је јуче рано ујутро погодио Албанију порастао је на 25.

Власти Албаније прогласиле су дан жалости у земљи, заставе су на зградама државних служби спуштене на пола копља, а школе ће бити затворене до краја седмице.