Друштво новинара БиХ, најстарија струковна новинарска организација у БиХ, данас слави велики јубилеј – 75 година од оснивања.

Прије 75 година, тачније 11. октобра 1945. године, у Сарајеву је одржана Оснивачка скупштина Удружења новинара Босне и Херцеговине чију традицију и континуитет чува данашње Друштво новинара Босне и Херцеговине.

За предсједника Управног одбора Удружења те давне 1945. године изабран је Ника Миличевић, а за потпредсједнике Хамза Хумо и Мирко Тополовац, саопћено је из Друштва новинара БиХ.

Од тада до данас, упркос свим друштвеним промјенама и недаћама, Друштво новинара БиХ је континуирно дјеловало, радећи прије свега на промоцији слободе медија, унапређењу новинарске струке и увјета рада новинара.

Немјерљив је допринис Друштва у сегменту едукације новинара. Тако је још 1950. године, знатно прије покретања студија журналистике у Сарајеву, Удружење новинара БиХ подржало оснивање Новинарске школе која је примила око 40 полазника из Босне и Херцеговине и Црне Горе. За управника Новинарске школе постављен је Бранко Калањ, уредник тузланског “Фронта слободе”.

Једна од најпрепознатљивијих активности Друштва је додјела годишњих награда “Новинар године”, која има посебну тежину јер их искључиво додјељују новинари из струке својим колегама. Додјела награда је покренута у новембру 1953. године и од тада до данас њени добитници су били највећа имена бх. новинарства. Најстарији живи добитник награде Новинар године је Хајрудин Сомун, награђен први пут још 1966. године за серију репортажа.

Током овх година није била занемарљива ни издавачка дјелатност – 1950. године покренут је хумористички лист Чичак, а од 1. марта 1995. године излазио је и часопис БХ Журналист. Слиједећи ову традицију, Друштво новинара ускоро припрема објаву публикације “Медији против говора мржње”, којом је заокружен вишегодишњи рад на овом пројекту.

Друштво новинара БиХ данас окупља око 400 чланова из цијеле земље, те упркос материјалмним тешкоћама чини све што може на унапређењу и заштити новинарске професије, очувању њеног дигинитета, заштити новинара од насиља и суочавању с изазовима који су пред медијима у информатичко доба.

Неки фрагменти из богате хисторије Друштва новинара БиХ бит ће приказани на седмодневној архивској изложби рађеној у сарадњи са стручњацима Хисторијског архива Сарајево, а која ће бити отворена сутра у згради Парламентарне скупштине БиХ у 12.00 сати, уз поштовање свих мјера заштите од коронавируса.