Активности које спроводи Хрватска у оквиру припрема за складиштење радиоактивног отпада на локацији Черкезовац у општини Двор, на граници са БиХ, нису изненађење, изјавио је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача, те додао да БиХ не смије себи дозволити да буде пасивна.

Дрљача је рекао да се, упркос пандемији коронавируса, у Хрватској реализују све планиране активности међу којима је и последња – постављање сеизмографске станице.

“За нас у Новом Граду ствари су јасне. Морамо активирати све ресурсе, прије свега мислим на експертски и правни тим. Очекујемо да ови тимови заживе и да оспоре досадашње активности Хрватске”, истакао је Дрљача.

Он је навео да је прва онлајн сједница експертског тима одржана јуче с циљем упознавања чланова и дефинисања начина рада.

“Експертски тим почиње са радом у уторак, 1. децембра, када ће бити одржана онлајн сједница”, рекао је Дрљача.

Како је рекао, сматра да БиХ има довољно капацитета да се супротстави намјерама Хрватске да одлаже радиоактивни отпад у близини границе са БиХ.

“Не смијемо себи дозволити да будемо пасивни и да не користимо све могућности из међудржавних конвенција, прије свих ЕСПОО конвенције”, нагласио је Дрљача.

Према његовим ријечима, ако би Хрватска реализовала своје планове, то би значило комплетну промјену живота за око 250.000 грађана у 13 општина у сливу ријеке Уне.

Подсјетимо, Хрватска планира да радиоактивни отпад складишти на локацији Трговска гора, у општини Двор на самој граници са БиХ.