Респиратор је уређај који мора бити високо софистицира, није то балон самопушући, и то је далеко више од тога. С обзиром на модусе вентилације које апарат нуди, односно које нуде респиратори набављени путем “Малине”, су транспортни респиратори. Ми имамо пуно боље транспортне респираторе који нама служе, казао је за БХРТ специјалист анестезије, реанимације и интензивног лијечења из СКБ Мостар Зоран Карловић.

Ковид-19 је прије свега респираторна болест и зато нам је ту потребна најсофистициранија опрема како би пацијентима могли понудити асистирани модус вентилације, а у овоме обољењу потребни су и висок проток кисика и маска и тим апаратима (набављеним од “Малине”) не можемо остварити.

И зато сам у првом обраћању јавности рекао да они нама нису потребни тренутно, немамо потребу за њима. Ја никада нисам рекао да су то смртни респиратори. Они имају функцију али не у јединицама медицинског лијечења и код оваквих пацијената.

Говорећи о овоме казао је како се све скреће на пажњу политичара, те како се на овим стварима купе политички бодови. Такођер је коментарисао и како је казао “анонимна писма” у КЦУС која могу бити само резултата политичког притиска.

Политичари су и овај пут показали своје лице и нека им је то на част, казао је доктор Карловић.

Карловић је казао како Федералној управи Цивилне заштите не знају шта је паника, говорећи о најављеној тужби ове институције против њега због тога што су одлучили да не користе респираторе набављене путем фирма “Сребрена малина”.

“Један људски живот је битнији од све панике. Они не знају шта је страх. Да једном дођу како наши болесници дишу, како им је тешко онда би сигурно пуно трезвеније размишљали својом главом. Очито је да стручна особа која је учествовала у овоме је била политички притиснута.”

Ми смо у више наврата били под притиском да прихватимо респираторе, казао је он.

“Једноставно се покушавало на све начине. Преко наводног складиштења, па да на потајан начин уђе у кућу”.