Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Бања Лука Пеђа Ковачевић указао је данас да је број критично обољелих од коронавируса сваки дан све већи, посебно млађе животне доби.

Код њих се, каже, јављају додатни симптоми ове болести.

“Запањујућа је чињеница да, осим што овај вирус, просто речено, уништи плућа, болесницима уништава и бубреге”, указао је др. Ковачевић.

Објаснио је да су поједини пацијенти описали одређене симптоме ове болести, за коју још нема лијека, страшним.

“Болест почиње застрашујуће, температуром од 40 степени, не може се скинути, страдају плућа, болесник се бори за дах, ток ове болести највише личи на непосредни сусрет са смрћу”, рекао је Ковачевић.

Навео да је овај вирус „непријатељ о којем се мало зна, али је доказано да ношење заштитне маске у затвореном простору и на већим окупљањима на отвореном смањује шансу да се добије зараза или да се она пренесе“.

У бањалучкој болници преминуо је пацијент од 35 година од посљедица коронавируса, а Ковачевић је подсјетио да се ради о особи која није имала удружених коморбидитета.

Од почетка ове седмице у Ковид болници УКЦ-а је умрло шест одоба од коронавируса, док је тренутно 15 на респираторима и један је 1993. годиште.

Навео да све три карике здравственог система имају своје границе те да лијечење најтежих болесника кошта од 3.000 до 7.000 КМ.

Доктор Ковачевић и представници шест удружења пацијената упутили су данас апел грађанима да се придржавају мјера за спријечавање ширења инфекције Ковид -19.