Првомајска будница Дувачког оркестра Зеница, након годину дана паузе због пандемије коронавируса, поново је јутрос пробудила Зеничане те их подсјетила на долазак Међународног празника рада – 1. маја.

Ово је, иначе, званично била 94. првомајска будница која се на празник свирала улицама и сокацима тог града, мада, незванично, оркестар постоји 97 година. Оркестар је у паузи између двије буднице промијенио назив у Дувачки оркестар Зеница те је 2019. године посљедњи пут свирао као оркестар Културно-умјетничког друштва “Жељезара” Зеница.

Због епидемиолошких мјера, музичари који су својим камионом обилазили градске улице, нису се заустављали на познатим пунктовима и дружили са суграђанима, али су ипак застали те одсвирали неколико нумера пред ћевабџиницом и Националним рестораном “Салчиновић”.

Тиме су одали почаст прошле године преминулом зеничком угледном угоститељу, који је био дугогодишњи пријатељ оркестра.

Ово је једна од локација које су незаобилазне. Овдје се обавезно заустављамо, код нашег Салчина. Нажалост, он није дочекао ову будницу. Мало је тужно, али ту је породица и наставља се традиција – казао је диригент Азур Биједић.

Првомајска будница јутрос је пробудила и грађане Какња, за које су свирали музичари оркестра Удружења грађана Рударска глазба.