Усвајањем дугорочног буџета Еуропске уније отворена је и могућност повлачење девет милијарди еура грантова за инфраструктурне пројекте у земљама Западног Балкана.

Међутим Европска унија има услове. Шта се од нас тражи и у шта ће новац бити утрошен истраживала Зана Џубур.

Звучи врло једноставно, Босна и Херцеговна може искористити финансијску инјекцију уколико буде имала јасне, конкретне и децидне програме за економски опоравак иза којих ће јединствено стати. Средства из буџета ЕУ не могу бити оперативна све док не извршимо потребне реформе које од нас захтијева ЕУ.

Оно што чујемо од политичких представника у БиХ јесте да ћемо добити та средства, треба узети с резервом јер је питање да ли ћемо успјети испунити услове да бисмо уопште повукли та средства која су неповратна. То нису средства као што су средства ММФ-а гдје се трошило ко како хоће.

ДЕНИС ЧЕРКАЏИЋ, стручњак за еуропске интеграције

Ово је врло битно у контексту јавних инвестиција, посебно интересатно за актуелну рецесију, дакле ми очекујемо минус 6,5 посто пада ове године, свакако наставак рецесије у 2021. што значи да је добро да искористимо та средства како би покренули јавне инвестиције.

АДМИР ЧАВАЛИЋ, економски аналитичар

Предсједавајући Вијећа министара Зоран Тегелтија прије пола година представио је у Бриселу неколико пројеката у које се планирају уложити средства добијена од ЕУ. Међутим, свјестан је да се прије тога морамо фокусирати на законе који су већ у процедури.

То је прије свега закон о јавним набавки који је претпоставка да би апсолутно овај инвестициони циклус требао да буде покренут, затим закон о спречавању сукобу интереса и закон о ВСТС-у. Сигуран сам да ће БиХ наставити са испуњавањем својих обавеза

А ако не наставимо са испуњавањем обавеза, као што је то била пракса раније, на средства из Буџета ЕУ можемо заборавити.

Одлази на БиХ скоро двије милијарде еура, гранта и то је шанса. Раније се знало дешавати да изгубимо сто милиона еура јер нисмо испунили неке услове.

Добити новаца без услова И без икаквих реформи значи колоквиајно кажем убацити новац у буџет И тај новац неће имати ефекат.

Средства Европске уније су нам потребнија него икад, нарочито због цјелокупне економске ситуације у којој се Босна и Херцеговина налази због пандемије Ковида-19, појашњавају у Европском покрету БиХ.

Мислим да је вријеме да се окренемо врло озбиљнијем приступу када је у питању утрошак средстава ЕУ, мора се то радити пуно озбиљније траспарентније, кредибилније.
Важан је сваки новац који долази у БиХ и надам се да ћемо врло сериозно приступити свему томе и да неће на крају бити неких проблема или елемената који би нас довести на неки стуб срама.

А да се не бисмо довели до стуба срама, сваки добијени еуро мораћемо оправдати. Подсјећамо, БиХ још није испунила услове које је тражила Европска унија, а који се односе на добијање макрофинансијске помоћи од 250 милиона еура. Како је раније саопштено, повлачење ових средстава зависће од будућег аранжмана са Међународним монетарним фондом.