Дописник Радио-телевизије Србије из Брисела Душан Гајић је гостовао у емисији БХТ1 уживо. Говорећи о ситуацији у јужном дијелу Белгије у контексту пандемије, каже како је стање “критично”.

“Министар здравља је отишао јучер провјерити ситуацију у једној болници након чега је био видно потресен. Медицинско особље је видно потресено, ситуација је лоша што се тиче и пацијената и здравствених радника”, казао је Гајић.

Говорећи о конфузији до које је дошло у овим ситуацијама, он подсјећа како је и у ожујку и травњу Белгија избила у први план.

“Врх те епидемије је био негдје око 10. травња када је било чак и 300 преминулих по дану. Сада ситуација у том смислу није лоша, али је циклус епидемије отишао предалеко”, истиче он и подсјећа како је Белгија једна од најгушће насељених земаља у ЕУ те да би и то могао бити разлог, али и, како истиче, велика децентрализација те различите мјере у различитим дијеловима земље.

“Стопа инфекције нигдје није ниска…”, говори Гајић успоређујући ситуацију у Белгији с оном у Чешкој.

На упит о тому припремају ли се еуропске институције на дуже раздобље живљења с пандемојом, истакнуо је како је ово раздобље “психички тешко” с обзиром на то да смо мислили да је “најгоре иза нас”.

Еуропска комисија је, подсјећа, изашла с новим приједлозима координације земаља чланица, а до чега је дошло након, како каже, “иницијативе Ангеле Меркел”.

“Мора се, у оквиру земаља чланица, дјеловати и локално јер је ситуација друкчија од града до града, а не само од државе до државе, али се, исто тако, како би се очувало заједничко тржиште, треба тежити и координацији… као што је договор од синоћ да се не затварају границе, да се установе заједнички и међусобно признати тестови, формулари који се попуњавају приликом путовања и тому слично”, истиче он спомињући и пријевоз пацијената међу земљамама, а што су већ кренуле чинит Низоземска и Њемачка.

На упит је ли због свега овога западни Балкан “пао” још ниже у односу на еуропски интерес, он је истакнуо како Балкану “не треба пуно” да падне ниже.

“Некако, што год да се догоди, у други план пада процес приступања Балкана ЕУ”, каже дописник РТС-а.

Како истиче, западни Балкан може рачунати на помоћ у медицинском и економском смислу у контексту ове пандемије од еуропских институција.