Родитељи из мјеста у околини Устиколине траже да се хитно ријеши питање превоза и заустави дискриминација дјеце из руралних средина. Проблем би требао ускоро бити ријешен, потврдили су за БХТ1 из Министарства за образовање, младе, науку, културу и спорт Босанско-подрињског кантона.

Једна од отежавајућих околности због којих до сада није пронађено рјешење за превоз ученика из Устиколине условљена је тендером који је оборен, а нови поступак набавке услуга превоза нису успјели покренути, наводе у Министарству за образовање, младе, науку, културу и спорт Босанско-подрињског кантона.

Како кажу, рјешење за овај проблем је од данас на помолу.

АРМАН БЕШЛИЈА, министар за образовање, младе, науку, културу и спорт

“Од данас ће основне школе својим властитим средствима да превозе ученике, а и склапаће директне споразуме са превозницима како би ријешили за основне школе проблем, а средње школе ће расписати тендер за конкуретнски поступак за превоз ученика”.

Родитељи истичу да је проблем наступио када је Влада Босанско-подрињског кантона донијела одлуку да ће престати са суфинансирањем трошкова превоза за родитеље дјеце возара из цијелог кантона.

НАРЦИСА ГЛУХАЧЕВИЋ, родитељ

“Ако Влада ништа не учини, ми ћемо са дјецом изаћи пред кантон и онда ћемо се бунити и тражити своја права јер је немогуће да у 21. вијеку неко тјера дјецу да присуствују онлине настави из разлога што не може да ријеши проблем превоза”.

СЕАД ХАЈДАРЕВИЋ, родитељ

“Тешко, нормално да је тешко… Ја сам овдје близу, кад је лијепо вријеме иде пјешице, има људи који су далеко, према Оглечеву и ти родитељи возе своју дјецу”.

Родитељи су покренули и петицију којом траже да се што хитније нађе рјешење и санкционишу одговорни.