Родитељи дјеце подручног одјељења Прве основне школе Сребреница у Поточарима упутили су отворено писмо директору Прве основне школе у Сребреници, у којем су навели како дуже од три седмице у овој школској години дјеца не похађају наставу због проблема са загријавањем учионица, те га позвали да ријеши проблем или да поднесе оставку.

“Тај проблем траје још од прошле школске године, тачније од марта 2020. и није се појавио седам дана прије зимског распуста како ви тврдите у вашим изјавама. Безброј пута смо указивали на проблеме у овој школи, почевши од неусловних учионица у којима бораве наша дјеца, недостатка фискултурне сале, до посљедњег проблема са гријањем. Слали смо дописе, захтјеве, о томе вас је редовно обавјештавало и руководство овог одјељења, али ви сте то вјешто игнорисали и све се завршавало на празним обећањима. Зашто?”, упитали су родитељи у писму.

Навели су како се реагује тек онда када родитељи изгубе стрпљење и протестима траже оно што је нормално у свакој другој школи у 21. вијеку, а то су нормални услови за рад, стицање знања и боравак дјеце која су будућност овог града и државе Босне и Херцеговине.

“Али, очигледно да вама и није толико стало до будућности 140 ученика овог одјељења, 140 нових инжењера, учитеља, наставника, професора, правника, економиста, менаџера, а ви својим понашањем стојите на путу да они то и постану. Натјерали сте нас да на овакав начин тражимо права за нашу дјецу. Зар је превише то што тражимо?”, истакли су, између осталог, родитељи.

Позвали су директора да поднесе оставку уколико се, како су навели, задаци не могу обнашати на примјеран начин.

“Дајемо вам простор да нам кажете због чега се манипулише дјецом и нама родитељима? Образовне институције требају пружати заштиту и сигурност дјеци, а не скрнавити њихову садашњост, а шта тек онда да очекујемо у будућности? Бахатост и понашање слично вашем? Запитајте се! Ми више немамо стрпљења”, закључили су родитељи дјеце која похађају наставу у подручном одјељењу Прве основне школе Сребреница у Поточарима.