Након примања жалби грађана, Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) наложила је унутрашњу провјеру како би утврдила да ли су уважена сва правила о усклађености дионице Мостар Југ – Тунел Квањ, на ауто-путу Коридор 5Ц. Предмет ревизије је утврђивање да ли је ЕБРД приликом овог пројекта испоштовао властиту политику заштите околиша, те социјалних питања. Интерна истрага требало би да буде окончана почетком сљедеће године.

Дионица је најприје требала проћи ненасељеним дијеловима Подвележја да би 2016. године Федерални парламент донио одлуку о измјени трасе. Таква промјена подразумијевала је и пролазак кроз винограде и имања па је Федерална влада прогласила јавни интерес, а Аутоцесте Федерације почеле експропријацију.

Неколико власника парцела никад није пристало на то, па је случај доспио до управе ЕБРД-а која финанцира пројект. Наложена је провјера да ли је Банка испоштовала властите политике заштите околиша и социјалних питања.

„Увијек смо се ангажирали са цивилним друштвом у припреми и имплементацији овог кључног инфраструктурног пројекта за будућност Босне и Херцеговине. Наведена препорука је прилика за независну провјеру, како би поново преиспитали примјену најбољих пракси еколошких и социјалних стандарда којима смо и даље у потпуности предани, посебно док настављамо расправљати о финанцирању осталих дијелова овог важног инфраструктурног пројекта.”

АМНА ПОПОВАЦ, представница власника – локалних тужитеља

“Драго ми је да је управни одбор ЕБРД-а схватио стварне посљедице тога и одобрио свом независном механизму да уради дубинску истрагу о начину одабира трасе и начину да ли су људи били укључени или не, и да ли су урађене све студије које су биле потребне прије одобрење те трасе.”

Радови, ипак, неће бити заустављени док истрага траје. Равнатељ Аутоцеста Федерације Босне и Херцеговине тврди како је у овом случају ријеч о рекету појединаца који због особних интереса у питање доводе грант за ту дионицу у износу од 9 милијуна еура. Каже како су на име експропријације земљишта већ исплатили око 10 милијуна марака.

АДНАН ТЕРЗИЋ, директор „Аутоцеста ФБиХ“

“Сви ти који су угрожени, за које ових седам људи тврде, нисмо ни са једним на суду. Преко 200 корисника парцела, откупили смо 4 или 5 кућа од повратника српске националности и они говоре о хиљадама. Објективно, имамо проблем што је ствар пребачена у Лондон. Да је овдје, не би их нитко ни слушао него би се експропријација завршила. – Зашто? – Зато сто је 90 посто људи тамо потписало.”

Истрага механизма ИПАМ на овом случају почиње за 15 дана и укључује анализу свих релевантних докумената, разговоре са актерима, конзултације и посјете спорној локацији. Завршетак истраге предвиђен је за ожујак 2022. израдом извјешћа и акцијског плана, сукладно ономе што истрага открије. О резултату истраге овисит ће и даљње активности ЕБРД-а на наведеној дионици.