С нешто вишим температурама и прогнозама да би се трећи вал пандемије требао смањивати, грађани размишљају о путовањима и организацији годишњих одмора. Ако желе ући у Европску унију, то не могу направити без теста, потврде о вакцинацији или пак потврде да су пребољели коронавирус. Провјерили смо које тестове треба урадити и гдје, те који су релевантни за улазак у друге земље.

На тржишту Босне и Херцеговине могу се наћи три врсте тестова: пи-си-ар, серолошки и антигенски. Пи-си-ар се најчешће користи и прелазак границе с њим углавном протјече без проблема. Одређене земље Еуропске уније, укључујући сусједну Хрватску, донијеле су одлуку да се на њихов териториј однедавно може ући и са негативним брзим антиген тестом, који је са цијеном између 30 и 50 км много повољнији од пи-си-ар теста.

Грађани су највише збуњени чињеницом да кућне антиген тестове нуде и љекарне, међутим такве тестове ЕУ не признаје. На страници еуропске комисије наведени су модели и произвођачи цертифицираних антиген тестова па је препорука грађанима да се у медицинској установи распитају о којем је тесту ријеч и провјере налази ли се на листи. Ми смо назвали неколико приватних клиника и провјерили.

Епидемиологиња Кристина Беванда упозорава да у процесу антигенског тестирања у Босни и Херцеговини постоји и један проблем.

Брзи антиген тестови раде се искључиво на комерцијалној бази и нису укључени у здравствено осигурање. Раде се на приватним поликлинимама али и на неким клиничким центрима. На писмену потврду се чека отприлике 2 сата. Уколико остајете дуже од 10 дана тест ћете морати направити поновно. Уколико је сврха путовања у Хрватску туристичка, уз пи-си-ар или антиген тест, односно потврду да сте преболовали корону или приложену потврду о два круга цијепљења, уколико нисте ЕУ држављанин и даље морате имати доказ о резервацији или власништву некретнине.