Европска енергетска заједница припрема још један поступак против Босне и Херцеговине због неиспуњавања обавеза преузетих Споразумом са овом институцијом. У посљедњем извјештају Европске енергетске заједнице за Западни Балкан наша земља највише је кршила закон у погледу заштите околиша и државне помоћи.

Енергетска заједница припрема нови предмет против Босне и Херцеговине у области електричне енергије јер, како су истакли, још није завршен процес којим би била одвојена дистрибуција електричне енергије од производње и понуде. Нови поступак, осим штете по имиџ државе, као посљедицу могао би имати и ускраћивање средстава из фондова Европске уније.

“Наше извјештаје Европска унија увијек копира у својим извјештајима о напретку о унапријеђењу чланства тако да непоштовање обавеза из уговора о осниивању Енергетске заједнице има директан ефект на приближавање Европској унији”, каже секретар Секретаријата енергетске заједнице Јанез Копач.

Босна и Херцеговина упорно демонстрира неуспјех да испуни Трећи, па чак и Други енергетски пакет, поручују из Енергетске заједнице. Најбоље оцијењена област је енергетска статистика, иако од ње, поручују из ове институције, грађани немају користи.

“Нама не треба Европа уводити било какве санкције јер санкције доносе и проводе над грађанима БиХ наши политичари”, сматра Денис Жишко из центра за екологију и енергију.

У извјештају је енергетска ефикасност оцијењена релативно добро, а пролазну оцјену добила је и употреба обновљивих извора енергије. У области плина и нафтних резерви нису направљени помаци, док и у области енергетске регулативе заостајемо за земљама регије.

“Критике су овог пута дошле и због Блока 7 у Тузли, али то је замјениски блок и то није довољно објашњено на Енргетској заједници. Уласком у погон овог блока излази 500 мегавата, дакле, ми самњујемо емисију ЦО2 са замјенским блоком”, објашњава предсједник “ЦИГРА”-е Едхем Бичакчић.

Међу земљама регије Западног Балкана, Босна и Херцеговина је највише – у девет случајева – кршила закон о питању заштите околиша. Послије Босне и Херцеговине су Србија и Украјина, са по пет случајева кршења закона у овој области.