Европска комисија (ЕК) поздравља опредјељење лидера Западног Балкана исказано данас на самиту у Софији за даље јачање регионалне сарадње због напретка на њиховом путу ка Европској унији.

Позитиван одговор региона на Економски и инвестицијски план, опредјељење за бољу повезаност и подршка кључним иницијативама попут успостављања заједничког регионалног тржишта, покретања Зеленог плана за Западни Балкан те даља подршка интеграцији Рома помоћи ће убрзати опоравак након пандемије потицањем одрживог економског раста.

“Западни Балкан је апсолутни приоритет моје Комисије од мог првог дана. Будућност региона је у Европској унији. Ова 2020. је била година изазова, али смо чврсто стајали једни уз друге. Наш недавно усвојени Економски и инвестицијски план убрзат ће економски развој Западног Балкана, учврстити повезивање са Европском унијом, подржати проведбу темељних реформи и приближити регију јединственом тржишту Уније. План може помоћи да промијените животе и свакодневницу ваших грађана те пословање у региону у наредних пет година”, изјавила је уочи самита предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Високи представник и потпредсједник Жозеп Борељл је казао да му је драго када види да лидери Западног Балкана прихватају кључну улогу регионалне сарадње, важне за помирење, једнако колико и за економски опоравак.

“Не смијемо заборавити да опоравак мора бити одржив и социјално праведан. Због тога су Економски и инвестицијски план и Зелена агенда за Западни Балкан усмјерени на модерне и зелене инвестиције, са нагласком на људе. Истовремено, то значи да инвестиције морају пратити темељне реформе потребне на европском путу”, додао је Борељ.

Самиту је присуствовао и комесар за сусједство и проширење Оливéр Вархељии који је у свом обраћању нагласио да ангажман са партнерима са Западног Балкана остаје кључни приоритет за Унију, те да је европска перспектива и даље покретач промјена у регији.

“Посвећеност лидера из региона развоју заједничког регионалног тржишта и проведби зелене и дигиталне транзиције пресудна је за приближавање региона Европској унији. Заједно са инвестицијама у повезивање и људски капитал, ово су кључни елементи Економског и инвестицијског плана за Западни Балкан који је Европска комисија представила у октобру. План доноси опипљиве користи свима на Западном Балкану и јача наше везе с регионом”, навео је Вархељи.

Иницијативе подржане у Софији надовезују се на обавезе које је регион претходно преузео на самиту Европске уније и Западног Балкана у Загребу у мају ове године, а подржат ће се кроз Економски и инвестицијски план за Западни Балкан који је Европска комисија усвојила 6. октобра ове године.

Циљ тог плана је мобилизирати до девет милијарди еура бесповратних средстава Европске уније како би се убрзао социоекономски опоравак региона од пандемије Цовид-19, те убрзала његова економска конвергенција с Унијом. Надаље, предвиђа се нови Гаранцијски инструмент за Западни Балкан,са потенцијалом за привлачење инвестиција вриједности до 20 милијарди еура.

Лидери Западног Балкана су на самиту поздравили нови пакет повезивања за 2020. годину са шест пројеката у областима одрживог транспорта и чисте енергије које је Комисија представила као дио Инвестицијског оквира за Западни Балкан.

Овај пакет представља први корак ка проведби водећих пројеката Економског и инвестицијског плана, док истовремено представља испуњено обећање Уније из 2015. годину о износу од милијарду еура подршке за повезивање у региону, саопћено је из Делегације ЕУ у БиХ.