Европска комисија позвала је у понедјељак државе чланице да наметну строже мјере међународним путницима који долазе изван Европске уније с обзиром да се пандемија коронавируса наставља ширити.

Нови приједлог сугерише да би сви путници, укључујући становнике ЕУ и грађане који нису из европског блока, а долазе изван ЕУ, прије поласка морали предати негативан налаз тестирања на КОВИД-19.

Европска комисија је предложила увођење јединственог европског документа који ће бити испуњен информацијама о здравственом стању и мјесту поласка путника. Заједнички европски образац за путнике замијенио би различите обрасце које користи свака чланица ЕУ.

Државама ЕУ се савјетује да затраже 14-дневну самоизолацију од оних који долазе из земаља с већом стопом заразе. До сада многе европске земље су захтијевале карантин у трајању од седам или десет дана.

Документ подстиче владе ЕУ да ажурирају критеријуме за укидање забране путовања из земаља које нису чланице ЕУ. Критеријуми би се више фокусирали на нове сојеве вируса и захтијевали би боље перформансе тестирања од земаља које нису чланице ЕУ.

Извршно тијело ЕУ донијело је посебан приједлог о путовањима унутар европског блока.

Приједлог Европске комисије није обвезан за државе ЕУ. Очекује се да ће владе одлучивати ​​о мјерама у наредним седмицама.