Предсједник Европског вијећа Чарлс Мишел изразио је забринутост Европске уније због нових сукоба који су јутрос избили између Арменије и Азербејџана.

Мишел је посредством друштвених мрежа позвао стране да се суздрже од војних активности како би се спријечила даља ескалација сукоба.

Он је поручио да је покретање безувјетних преговора једини исправни пут рјешења кризе у Нагорно Карабаху.

Министарство одбране Азербејџана саопћило је да су арменске снаге рано јутрос почеле интензивне артиљеријске нападе на положаје азербејџанске војске и азербејџанска насеља.

У саопћењу се наводи, да је више цивила убијено и рањено у нападима које су арменске снаге извеле на погранична села у регијама Тертер, Агдам, Централни Гарванд Фузулу и Цебрајл. Из министарства су навели и да су азербејџанске снаге адекватно одговориле на нападе и да ће штитити цивиле у тој регији.

О кризи у тој регији и новим арменским нападима на Азербејџан телефоном су данас разговарали шефови дипломатија Турске и Русије Мевлут Чавушолу и Сергеy Лавров.

Турска је претходно оштро осудила арменске нападе и поручила да ће на сваки потребни начин стати уз братски Азербејџан. Из Анкаре су поручили да је Арменија још једном показала да је главни фактор нестабилности у регији, а из Москве су позвали на прекид сукоба и покретање преговора.