Министарство вањских послова Републике Турске реаговало је на заједничку изјаву министара вањских послова 27 земаља чланица Еуропске уније (ЕУ). У саопћењу из турског МВП-а поручено је како ЕУ “умјесто упућивања позива Турској, треба испунити дата обећања”.

Из турског МВП-а упућена је реакција на састанак министара вањских послова ЕУ-а одржаног у Загребу, на којем је било говора и усвојена заједничка изјава о дешавањима у Сирији, актуелној ситуацији на турско-грчкој граници, те о односима ЕУ-а с Турском и Русијом.

“То (заједничка изјава) јасно показује да Европска унија још увијек није у стању схватити терет с којим је наша земља суочена и напоре које улаже у питањима азиланата и сигурности”, наведено је у саопћењу.

Наглашено је како је Турска земља која је примила највећи број избјеглица у свијету и на најбољи могући начин помаже избјеглицама.

“Оптуживати земљу да користи миграције у политичке сврхе нови је показатељ лицемјерног приступа којем смо изложени годинама. ЕУ у суштини с овом декларацијом од овог питања прави политички материјал”, истакнуто је.

Наглашено је такођер како је посебно зачуђујућа чињеница што се ЕУ, пружајући подршку Грчкој која крши међународна право и људска права те чини насиље над невиним људима који пристижу њеним границама, у потпуности коси с властитим принципима и вриједностима.

Вијеће за вањске послове ЕУ-а чак одбија користити термин “азилант” за људе који су слободном вољом дошли до њених граница и траже међународну заштиту, већ за те људе упорно користи термин “мигранти”. Играма ријечи не може се занемарити Женевска конвенција из 1951. године и законодавство ЕУ-а, наглашено је.

“Земље ЕУ-а, укључујући Грчку, дужне су примити захтјеве азиланата, поштујући њихове међународне обавезе”, поручено је, те је упућен позив ЕУ-у и европским институцијама да поштују заједничке европске вриједности.