Европска унија покренула је трогодишњи пројекат промјене начина снабдијевања гријањем у свим европским градовима. Беч, Ротердам, Даблин, Минхен, Билбао, Братислава и Винтертур тражит ће рјешења за потпуни прелазак на климатски повољније гријне системе.

Координатор пројекта је бечка компанија за урбани развој будућности “Urban Innovation Vienna” те Одјел Града Беча за енергетско планирање (МА 20) који ће градским властима помоћи при овом задатку. Пројект ће бити финансиран програмом Европске уније за истраживање и иновације Хоризонт 2020.

Један од посебних изазова за градове представља декарбонизација снабдијевања топлином путем топлана.

Градови ће интензивно сарађивати како би учили једни од других, а заједно ће тражити одговоре на питања попут: Које опције снабдијевања топлином се нуде за густо насељене градове? Како се интелигентно планирају реорганизација и модернизација мрежне инфраструктуре гријања? Какву улогу могу играти различите технологије и снабдијевачи енергијом у току овог прелаза? У ком смислу ће понуђена рјешења омогућити неометану интеграцију сектора за гријање, хлађење и струју? Како придобити становништво и друге важне актере за овај циљ?

Постигнута сазнања ће се под водством мреже европских градова “Energy Cities” припремити за прослијеђивање и примјену у свим градовима Европске уније. Више од 220 упосленика у јавном сектору у више од 80 градова усавршават ће се у области планирања топлинских система.

Међународни жири који ће чинити профилирани познаваоци европске енергетске политике, привреде, цонсултинга и енергетске индустрије као и цивилног друштва понудит ће градовима своју дугогодишњу експертизу.