Широм Европе данас се обиљежава 9. мај као Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, у знак сјећања на завршетак Другог свјетског рата у Европи 1945. године и почетак стварања Европске уније (ЕУ), пет година касније.

Ове године обиљежава се 76. годишњица завршетка Другог свјетског рата и 71 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

Та два важна догађаја у хисторији Европе, као и сваке године, биће обиљежена одавањем поште жртвама фашизма и палим борцима у Другом свјетском рату.

У земљама Европске уније посебан значај има Дан Европе као дан који је означио прекретницу у односима европских земаља и отворио пут стварању заједнице држава на том континенту, док је у Русији тежиште на прослави Дана побједе у Другом свјетском рату.

У Русији се 9. мај обиљежава као Дан побједе над фашизмом традиционалном војном парадом на Црвеном тргу у Москви на којој се приказују руска војна достигнућа.

Дан побједе над фашизмом слави се 9. маја у знак сјећања на дан када је 1945. нацистичка Нјемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сјећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку ЕУ.

Декларација је била приједлог бившим непријатељима, Француској и Нјемачкој, да успоставе организацију која ће заједнички управљати њиховим индустријама угља и челика, како се рат у Европи никада не би поновио.

Приједлог је довео до стварања Европске заједнице за угаљ и челик 1951. године, претече Европске економске заједнице, односно данашње ЕУ.