Египат, Њемачка, Француска и Јордан и уторак су упозорили Израел против анексије дијелова Палестинских територија, наводећи да би такав израелски потез могао имати посљедице по билатералне односе.

У саопћењу које је подијелило њемачко министарство вањских послова, земље међу којима су два водећа израелска партнера на Блиском истоку, наводе да су њихови министри вањских послова расправљали о томе како да поново покрену разговоре између Израела и Палестинских власти.

Они се, скупа с већином других европских земаља, противе израелским плановима који предвиђају анексију дијелова окупиране Западне обале у оквиру споразума за Блиски исток који је промовирала администрација америчког предсједника Доналда Трумпа.

Палестинске власти, које желе Западну обалу за дио будуће палестинске државе, противе се том потезу. Сједињене Државе још нису дале одобрење за планове анексије.

  • Ми сматрамо да ће било каква анексија Палестинских територија окупираних у 1967. представљати кршење међународног права и угрозит ће темеље мировног процеса – саопћили су европски и блискоисточни министри вањских послова након видео конференције.
  • Нећемо признати било какве промјене граница из 1967. које нису договориле обје стране у сукобу. То би такођер могло имати посљедице по односе с Израелом – додају они у саопћењу.

Израел је одбио коментирати то саопћење. У посебном саопћењу, међутим, уред израелског премијера Бењамина Нетанyахуа наводи да је он поручио британском премијеру Бориусу Јохнсону у уторак да је он предан Трумповом „реалистичном“ плану за регију.

  • Израел је спреман да води преговоре на основу мировног плана предсједника Трумпа, који је и креативан и реалистичан, и неће се вратити пропалим формулама из прошлости – наводи се у Нетанyахуовом саопћењу, преноси Реутерс.