Глобална пандемија COVIDA-19 за чланице НАТО-а представља изазов без преседана, али командант НАТО Штаба Сарајево, бригадни генерал Вијијам Ј. Едвардс, чврсто вјерује да ће НАТО из овога изаћи снажнији.

“Кохезија и јединство су важни принципи Савеза, а све чланице НАТО-а удружене су у подршци коју пружају не само једне другима него и нашим дугогодишњим партнерима, као што је Босна и Херцеговина”, казао је генерал Едвардс у одговору на Фенин упит.

Истовремено, нагласио је, НАТО се припрема за дугорочне посљедице COVIDA-19 и ради на томе да савезници побољшају своју отпорност, укључујући ту и основне захтјеве цивилне приправности.

“То ће нам омогућити да наставимо пружати подршку и Савезницима и партнерима”, навео је.

Најавио је да ће се разговори о овим темама водити и на наредном састанку министара одбране у јуну.

“Јасно је да морамо наставити јачати отпорност наших друштава, боље планирати за случајеве будућих пандемија, заштитити критичну индустрију и побољшати планирање пословног континуитета”, истакнуо је.

Упитан какву су помоћ НАТО у цјелини, као и његов штаб пружали БиХ у борби против пандемије, навео је да је Савез већ доставио значајну помоћ Босни и Херцеговини за борбу против COVIDA-19 и наставља координацију помоћи других НАТО земаља путем НАТО Еуроатлантског центра за координацију одговора у кризама.

“Важност овог одговора је чак и већа ако имамо на уму да се и саме земље чланице НАТО-а у овом тренутку, док разговарамо, боре с пандемијом. Па ипак, савезници су одговорили на позив БиХ за помоћ. Помоћ је уручена низу локалних институција у цијелој земљи, укључујући Министарство сигурности БиХ, МУП-ове ФБиХ и РС, ОС БиХ, министарства здравља РС и ФБиХ, те локалне институције цивилне заштите. Та помоћ само показује да и у БиХ и широм свијета НАТО савезници и партнери остају једни уз друге, помажу једни другима током ове пандемије кроз различите НАТО аранжмане, билатералну помоћ, или пак пружајући подршку земљама у њиховим настојањима у домену цивилне заштите”, одговорио је Едвардс.

Одговарајући на питање какви су му утисци о сарадњи БиХ и НАТО у протеклих неколико година и какво види ту сарадњу у наредном периоду, поручио је “Подржавамо власти у БиХ у њиховим реформским циљевима”.

“У претходном периоду остварени су кључни резултати у реформи одбране – од успоставе Министарства одбране БиХ и Заједничког штаба 2003. године, до јануара 2006. године и споразума о спајању двије ентитетске војске у једну војну силу и стварања Оружаних снага Босне и Херцеговине онаквим какве их данас видимо. Једнако су важни и кључни моменти у еуроатлантским интеграцијама, од уласка у Партнерство за мир 2006. године, до постојаног кретања кроз НАТО програме и позива 2010. године за приступање Акцијском плану за чланство. У том свјетлу, савезници су поздравили подношење документа Програм реформи БиХ у децембру прошле године. О њему је разговарано на техничком нивоу и сматра се добром основом за наставак сарадње између НАТО-а и Босне и Херцеговине. Како Босна и Херцеговина буде настављала с проведбом реформи садржаних у Програму, НАТО се радује да пружи подршку властима у овим настојањима, као и наставку наших разговора о сарадњи између НАТО-а и БиХ и регионалној сигурности”, закључио је у свом одговору генерал Едвардс.