Европска инвестициона банка (ЕИБ) ове ће године Грчкој пребацити милијарде еура како би помогли у опоравку њихове економије, рекао је у петак за Синхуу предсједник банке Вернер Хојер.

ЕИБ је прошле године издвојио двије милијарде еура за кредитне линије за различите пројекте у Грчкој, а банка намјерава ове године наставити потицаје.

“Нећемо ићи испод тог нивоа, јер Грчка има велике амбиције”, рекао је Хојер, који борави у дводневној посјети Атини, након конференције за новинаре с грчким министром руралног развоја и хране Макисом Воридисом.

“У земљи попут Грчке мора се учинити много трансформација, потребно је ријешити пуно старих проблема. То је наш приоритет. Иновација је једно од питања које ми је прилично блиско, тако да имамо циљеве у смјеру климатског дјеловања, иновација, подршке малим и средњим предузећима и развоју”, казао је.

Европска инвестициона банка је у петак у Атини потписала три споразума о финансирању с локалним банкама и грчком електроенергетском компанијом. Фонд, укупне вриједности 300 милиона еура, подржат ће грчку пољопривреду, агробизнис и декарбонизацију.