Епидемиолошка ситуација у Бијељини погоршана је у посљедњих неколико дана. Зато су из тамошње болнице затражили од надлежних да пооштре контроле поштивања мјера, наводећи како су здравствени радници у градском Кризном штабу прегласани, уз констатацију да се ништа не питају.

У Ковид болницама у Бијељини хоспитализовано је 58 особа, међу којима је све више младих са тешком клиничком сликом, рекао је након обиласка пацијената у ковид болници директор болнице Златко Максимовић.

“Овај талас није исти као онај у новембру. Ја вјерујем да ће он краће да траје, али тежина клиничке слике је огромна”, истиче Максимовић.

Медицинаре у Бијељини додатно је наљутила и чињеница да ове године у градском буџету нису планирана средства за болницу. Да ће ситуација бити исправљена, обећао је предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић након посјете овој здравственој установи.

“Сматрам да је то обавеза свих нас. Ту сам да подржим Болницу, Дом здравља, у њиховим настојањима да сачувају јавно здравље”, каже Ђурђевић.

Од градоначелника су затражили да обезбиједи поштовање мјера, али одговор нису добили, а замјерке су имали и на функционисање градског штаба за ванредне ситуације.

“Ако здравствени радници нешто предложе, и ми из Болнице и Дома здравља будемо жестоко надгласани, а предлажемо везано за здравство, о чему ми причамо, шта је чија улога овдје”, каже директор болнице “Свети Врачеви” Златко Максимовић.

Градоначелник Бијељине и командант Штаба за ванредне ситуације Љубиша Петровић није желио да коментарише изјаве директора болнице. У градском одјељењу за инспекцијске послове кажу да разумију здравствене раднике и да раде све што је у њиховој надлежности.

“У посљедње вријеме комбинујемо, тражимо асистенцију министарства унутрашњих послова, ту је укључена и комунална полиција, у смислу контроле радног времена”, каже Предраг Петричевић из Одјељења за инспекцијске послове Града Бијељина.

Оно што је такође израђено у Бијељини, а посебно са пооштравањем мјера у сусједној Србији јесте да велики број грађана Србије долази овдје током викенда. Посебно је то било изражено када су били топлији дани и више температуре, то је изазвало гужве у трговачким центрима и угоститељским објектима.

Однос угоститеља и инспектора у Бијељини је попут игре мачке и миша, каже Петричевић и додаје да су и сами на ивици снаге.

“Углавном се мјере које су наложене, поштују, оно што могу да кажем је да смо за овај викенд издали један прекршајни налог, а да у току марта је издато шест”, истиче Петричевић.

Висок проценат заражавања и повећање броја хоспитализованих могуће је ставити под контролу најприје усклађивањем мјера и јединственим приступом у цијелој земљи, а потом њиховим поштовањем, сложни су у оцјени наши саговорници.