Више стотина еколошких активиста просвједовало је у уторак пред словенским парламентом против законских измјена којима се заоштравају увјети за регистрацију невладиних удруга за заштиту околиша те смањује њихов и утјецај на издавање сугласности за велике инвестицијске пројекте.

Према измјенама закона о грађевинарству и закона о очувању природе, дјеловање невладиних организација на том подручју ограничило би се и смањио њихов утјецај на поступке добивања потребних сугласности, на који су до сада могли улагати приговоре.

Према новим законским одредбама такве невладине удруге и друштва морат ће имати најмање три стално запослена дјелатника с пуним радним временом, најмање 50 регистрираних чланова и минимално 10.000 еура имовине, морат ће одржавати и редовне састанке и скупштине, а законске одредбе примјењиват ће се ретроактивно за задње двије године.

Томе се је просвједима пред зградом парламента супротставило више стотина еколошких активиста, звиждуцима и скандирањем парола против законских измјена.

Истакнули су да се, по њихову увјерењу, кривњом садашње владе у Словенији широм отварају врата инвеститорима чији грађевински пројекти угрожавају околиш и природу јер ће се такви пројекти убудуће одобравати без адекватног надзора јавности.

Заоштравање критерија за дјеловање невладиних организација с друге је стране подржала словенска Господарска комора, као представник послодаваца, устврдивши да многе регистриране еколошке невладине удруге не дјелују у интересу јавности нити господарства, те да би критерији за њихово дјеловање морали бити још оштрији и да би морале имати најмање 100 активних чланова да им се омогући регистрација, преноси Хина.

Владино министарство за околиш и простор тврди да су законске измјене на подручју грађевинарства потребне како би се та дјелатност опоравила након коронакризе, те да и према стандарду Еуропске комисије невладине удруге морају имати одређен минималан број активних чланова, како би се легитимирале као активна друштва у поступцима везаним на издавање еколошких сугласности и грађевинских дозвола.