Економија 19-члане еурозоне опала је за 12,1 посто током другог квартала у односу на квартал прије увођења рестриктивних мјера које су замрзнуле економске и потрошачке активности. То је највећи економски пад у историји еурозоне.

Шпанија, која је претрпила најтежу епидемију која је разорила њену туристичку индустрију, најтеже је погођена економским падом од 18,5 посто. Италија и Португал такође су претрпили тешке ударце, али ниједна земља није избјегла посљедице пандемије.

За валутну унију у цјелини то представља највећи економски пад откако је почела објављивати такве податке у 1995. За ширу 27-члану Европску унију, чије све чланице не користе еуро, економски пад износи 11,9 посто.

Европске владе супротстављају се рецесији с масовним стимулативним пакетима. Челници ЕУ усагласили су се око 750 милијарди еура вриједног фонда опоравка економије од 2021. Националне владе појачале су кредитирања како би одржали у животу пословне активности и осигурале плате за раднике. Европска Централна банка упумпала је 1,35 трилиона еура тек одштампаног новца у економију, у кораку који помаже у одржању ниских кредитних трошкова.

Мјере подршке помогле су у одвраћању раста стопе незапослености. Стопа је порасла на 7,8 посто у јуну са 7,7 посто у мају. Бројна радна мјеста, биће, међутим, трајно изгубљена упркос пакету подстицаја. Велике компаније као што су “Луфтханза”,”Дајмлер” и “Ербас” саопштиле су да ће укинути хиљаде радних мјеста.

Економисти тврде да је најтеже од економског пада прошло након што су се нагомилале посљедице у априлу и мају. Бројне рестриктривне мјере су ублажене а пословно повјерење у Њемачкој, највећој економији еурозоне, повећано је већ трећи узастопни мјесец.

Перспектива је, међутим неизвјесна и превише дуга за повратак на нивое прије пандемије. Прогнозе компанија за остатак године узимају у обзир да неће бити нове епидемије КОВИД-19, болести изазване коронавирусом. Бројке нових случајева у порасту су у неколико да земаља док људи одлазе на годишње одморе а Британија је увела 14-дневни карантин за путнике који се враћају из Шпаније, преноси АП.