Израелска планирана анексија великих дијелова окупиране Западне обале која би требала почети од 1. јула представља озбиљно кршење Повеље Уједињених нација и Женевских конвенција, а међународна заједница има дужност да то спријечи, саопћили су данас 47 независних експерата које је именовало Вијеће УН-а за људска права.

Таква акција на окупираним територијама озбиљно је кршење Повеље УН- и Женевских конвенција, и супротна је темељном принципу потврђеном у бројним приликама од Вијећа сигурности и Генералне скупштине УН-а да је „присвајање територије ратом или силом неприхватљиво“, наводи 47 УН експерата УН-а у саопћењу.

“Међународна заједница забранила је анексију јер она потиче на ратове, економско разарање, политичку нестабилност, систематска кршења људских права и свеприсутну људску патњу”, додаје се у саопћењу.

Израел је саопћио како планира анектирати долину Јордана и сјеверну територију Мртвог мора те проширити суверенитет над више од 235 нелегалних израелских насеља на Западној обали. То би износило приближно 30 посто територије Западне обале. Анексија те територије подржана је америчким такозваним планом мира и просперитета објављеном крајем јануара.

“Уједињене нације истицале су у бројним приликама да је 53-годишња израелска окупација извор тешких кршења људских права палестинског народа”, тврде експерти.

У два је наврата Израел анектирао окупиране територије – источни Јерусалем у 1980. и сиријску Голанску висораван у 1981. У оба је наврата Вијеће сигурности УН тренутно осудило анексију као незакониту, али није подузело значајне контрамјере против израелских акција, преноси палестинска званична новинска агенција.