Хемијски стручњаци и ватрогасци раде на осигурању још најмање 20 потенцијално опасних контејнера са хемикалијама у експлозијом разореној бејрутској луци, пошто су открили да један цури, рекао је члан француског тима.

Неки контејнери су напукли у смртоносној експлозији која је 4. аугуста потресла луку и либански главни град, рекао је поручник Антони, француски хемијски експерт који нема овлаштење да каже своје пуно име у складу са политиком владе.

Француски и италијански хемијски експерти су до сада идентификовали више од 20 контејнера са опасним хемикалијама, рекао је Антони.

“Примијетили смо контејнере са ознаком за хемијску опасност и онда смо видјели да један од контејнера цури”, објаснио је он у интервјуу за Асошиејтед прес.

Експерти сарађују са либанским ватрогасцима да осигурају све контејнере и анализирају њихов садржај.

Антони није рекао о каквим хемикалијама се ради, нити је изнео више детаља.

Либански званичници нису коментарисали потенцијалне хемијске ризике у луци.

“Има такођер других запаљивих течности у другим контејнерима. Тамо су и батерије и друга врста производа који могу да повећају ризик од потенцијалне ескплозије”, рекао је Антони.

У експлозији прошлог уторка убијено је најмање 160 људи и повријеђено око 6.000.

Вјерује се да је експлозија изазвана пожаром који је детонирао необезбијеђене залихе 2.750 високо експлозивног амонијум нитрата које су стајале у луци од 2013. године упркос многобројним упозорењама на опасност.

Хемијски експерти су дио француског тима који је допутовао у Либан да помогне у потрази за тијелима погинулих, збрињавању повријеђених и рашчишћавању града послије експлозије.

Уз то је скоро 50 француских полицајаца такођер у Бејруту како би се утврдило шта се десило.