Експертски тим за Трговску гору припрема извјештај који ће до краја наредне седмице предати Министарству спољне трговине и економских односа. Тиме би требало да буду спремне и мјере које Босна и Херцеговина мора предузети да спријечи изградњу одлагалишта радионуклеарног отпада на локалитету Трговске горе. Актуелни земљотреси, који су погодили подручје Петриње, показују да се ради о врло трусном подручју које је од касарне Черкезовац, планиране за одлагалиште, удаљено тек око 40 километара. Да ли су сада аргументи на страни Босне и Херцеговине?

Извјештај експертног и правног тима који ради на случају Трговска гора затражио је министар вањске трговине и економских односа, како би Вијеће министара БиХ информираo о активностима. Босна и Херцеговина je касно започела са стручним приступом, тврди члан експертног тима, и сада нема времена за губљење да спријечи изградњу Центра за одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори. БиХ треба одговор, програм мјера и активности.

Експертни тим тренутно ради анализу свих досадашњих докумената, аката који су усвојени од Власти у Републици Хрватској с намјером да Хрватска успостави Центар за збрињавање радиокативног и нуклеарног отпада на локацији Черкезовац, то јесте на локацији Трговске горе. Та архива докумената је велика и треба неко вријеме да то сагледа и анализира.

Међутим, актуелни потреси који су погодили подручје Петриње додатни су аларм и БиХ и властима у Хрватској. Ради се о врло трусном подручју које је од касарне Черкезовац, планиране за одлагалиште удаљено тек око 40 километара. На ово су власти БиХ упозориле још 2016. године, а Хрватске игнорирале. Студија Хрватске, која прати национални програм није узела у обзир овај сеизмички утјецај.

Сада се поставља питање хоће ли снага аргумената бити на страни Босне и Херцеговине. Имa ли простора за разумијевање?

Како тврде из НВО, Хрватска је у скоријем периоду подузимала само активности око покретања поновних јавних набавки с обзиром на то су им процедуре заказале. У међувремену, Удружење Грин тим из Новог Града је случај Трговске горе покренуо и пред Уредом Омбудсмена за људска права.