Јорданске власти почеле су данас да стављају електронске наруквице људима који улазе у ту земљу како би контролисале да ли они поштују инструкције о кућној изолацији ради спречавања ширења заразе корона вирусом.

Људи који допутују у Јордан морају да буду у изолацији 14 дана у одређеним хотелима на обали Мртвог мора и у главном граду Аману.

Послије тог периода они морају још двије недјеље да остану у изолацији код куће, рекао је портпарол јорданске оперативне групе за борбу против новог корона вируса Низар Обеидат.

Он је казао да је “употреба електронских наруквица почела данас за оне који се самоизолују код куће” како би се осигурало да поштују правила о карантину.

Јордан је раније увео оштре мјере, укључујући полицијски час, и користио дронове да би спријечио ширење корона вируса, али је ограничења ублажио почетком јуна.

Зараза корона вируса до сада је у тој земљи потврђена код 1.147 особа, од којих је 10 умрло.

Здравствене власти готово свакодневно пријављују нове случајеве заразе и међу Јорданцима и међу странцима који улазе у земљу.

На снази су мјере обавезног држања дистанце и употребе заштитних маски на већини јавних мјеста. Власти кажњавају оне који их крше.

До сада се неколико држава одлучило за коришћење електронских направа, укључујући наруквице и паметне сатове повезане с посебним апликацијма, у циљу спречавања ширења новог вируса.

Власти аутономне кинеске територије Хонгконг у марту су наредиле свима који долазе из иностранства да носе електричне наруквице како би могле да надгледају поштовање карантина.