За стимулативне отпремнине радника дистрибутивних предузећа Електропривреде пријављено је готово хиљаду радника. Скоро 50 одсто пријављених је у „Електрокрајини“. Збрињавање вишка радника одвија се усљед процеса реорагнизације енергетског система условљеног обавезама трећег енергетеског пакета, које у првој фази подразумијевају одвајање функције дистрибуције од продаје електричне енергије.

Од 550 до сада пријављених радника „Електрокрајине“ за стимулативне отпремнине биће разматрано око 350 пријава, првенствено административних радника. О сваком појединачном приједлогу почетком седмице одлучиваће петочлана комисија у којој су и представници управе и синдиката.

ДРАГАН ЧАВИЋ, в. д. директора „Електрокрајине“

“Један број тих радника наравно нећемо моћи да им удовољимо јер се ради о онима који нису админситарција него се налазе у техничком процесу и не можемо прије свега дати отпремнине људима који нам требају у процесу рада”.

Електрокрајина има највише заинтересованих за споразумни раскид уговора уз отпремнине. Укупно је у свим дистрибутивним предузећима 978 пријављених. У Електропривреди наводе да ће главни критеријум за стимулативне отпремнине, које се крећу од 22 700 до 51 000 КМ, бити године стажа.

ЛУКА ПЕТРОВИЋ, директор „Електропривреде РС“

“Жељели смо да додведемо број радника у дистрибутивним дјелатностима на онај оптималан са којим ће дистрибуција моћи да живи од својих новаца јер до сада је користило и неке друге новце првенствено од ЕП и оператора система, обновљивих извора енергије и у том смислу они ће живјети и функционисати само од мрежарина”.

Вишкови су створени као посљедица партијског запошљавања и злоупотреба из ранијег периода, тврде у СДС-у.

НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ, СДС

“Отпремнине у просјеку износе преко 40 000 и ако имате 1000 људи па ви рачунајте. То је огроман новац који ће се дати радницима који су раније доведени вишак по партијској линији како би се куповали избори. Ради се о класичној злоупотреби с једне стране. С друге стране имам информацију да ће многи искористити отпремнине из СНСД-а и да ће чланови њихових породица онда само прећи на радно мјесто у неку другу државну институцију и да ће доћи до нелегалног богаћења”.

Електропривреда Републике Српске, заједно са дистрибутивним предузећима, обезбиједила је 27 милиона КМ који ће бити исплаћени у два дијела – први одмах након потписивања споразумног раскида уговора, а други у року од 60 дана од потписивања споразума.