Европска агенција за лијекове (ЕМА) објавит ће данас послијеподне своје мишљење о вакцини “Џонсон и Џонсон” против коронавируса, чија је упораба обустављена у Сједињеним Америчким Државама и Европи због ријетке појаве крвних угрушака.

ЕМА ће одржати виртуалну конференцију за медије у 16 сати по средњоевропском времену.

Ова је одлука важна јер неколико европских земаља, међу којима Француска, рачуна на вакцину како би убрзале кампању имунизације становништва.

Једна особа је умрла у САД-у након примања ове вакцине, објавио је у уторак дужносник Америчке агенције за храну и лијекове (ФДА).Код шест особа у САД-у развио се ријетки поремећај, који укључује крвне угрушке.

Свих шестеро вакцинисаних с нуспојавама су жене старе између 18 и 48 година, а симптоми су се појавили шест до 13 дана након вакцинације.У свим случајевима је дошло до церебралне венске синусне тромбозе (ЦВСТ) и тромбоцитопеније (мањак крвних плочица – тромбоцита).ЦДЦ и ФДА навели су како је такав исход након вакцинације екстремно риједак.

Медицински савјетник Бијеле куће Ентони Фаучи изјавио је у недјељу да би се вакцина “Џонсон и Џонсон” требало поновно користити, можда уз “рестрикције”, те да би одлука требала бити објављена до петка.