Еуропска агенција за лијекове одобрила је кориштење дексаметазона за лијечење пацијената обољелих од Covidа-19 који имају проблема с дисањем, отворивши пут да тај стероид постане други одобрени лијек за лијечење Covid-19 у Еуропи након ремдесивира.

ЕМА је објавила да тај лијек може бити опција за лијечење одраслих и адолесцената којима треба терапија кисиком или респиратор, након што је размотрила резултате испитивања британских знанственика.

Испитивање, под називом Рековери, које су провели знанственици с Оксфорда, показало је у липњу да дексаметазон смањује смртност за око трећину код тешко обољелих од Covidа-19. Лијек је у међувремену одобрен у Јапану за лијечење Covidа-19.

Лијек се користи већ десетљећима, јефтин је и лако доступан. Често га се користи за разна упална стања. Твртке сада могу затражити дозволу од својих националних регулатора или ЕМА-е за додатно кориштење лијека, наводи ЕМА.

ЕМА такођер наводи да је препоручена доза за одрасле и адолесценте, у доби од 12 година и тежине од најмање 40 килограма, 6 мг једном на дан кроз десет дана.

Еуропска комисија издаје одобрење за лијекове и притом обично слиједи ЕМА-ине препоруке. Гилеадов антивирусни лијек ремдесивир први је одобрени лијек за Covid-19 у Еуропи. Одобрен је у српњу, преноси ХРТ.