Европска медицинска агенција (ЕМА) саопштила је данас да би земље требало да избјегавају да дају вакцину АстраЗенеке против цовида-19 старијима од 60 година због бојазни од ријетке појаве згрушавања крви.

ЕМА сматра вакцину АстраЗенеке сигурном за све старосне узрасте, али неколико земаља чланица Европске уније ју је престала користити за младе или су ограничили на људе од 50 до 65 година.

Ту су одлуку донијели након забиљежених случајева стварања крвних угрушака код млађе популације.

Вођа радне групе ЕМА за ковид-19 Марко Кавалери је рекао да је њихов став и даље да, “у контексту пандемије, корист вакцине премашује могуће ризике”.

“Но, с обзиром да зараза јењава и узимајући у обзир да су млади мање изложени ризицима повезаним с цовидом-19, сматрамо да би за њих било боље да користе вакцине развијене мРНа технологијом, попут Модерне или Фајзера”, рекао је Кавалери.

Потврдио је да се та препорука односи и на старије од 60 година те да су Француска и Немачка, које имају на располагању више врста вакцина, одлучиле избјегавати АстраЗенеку и за старије од 60 те им радије нуде мРНА вакцине.