Посљедње такмичарске вечери 17. Међународног фестивала комедије “Мостарска лиска” наступио је ансамбл Камерног театра 55 из Сарајева са представом “Сјећаш ли се Доли Бел” аутора Абдулаха Сидрана, у режији Кокана Младеновића.

Стручни жири у саставу Драган Јовичић, Иван Лемо и Салко Пезо додијелио је глумцу Емиру Хаџихафизбеговићу “Малу лиску”, награду за најбољег глумца/глумицу вечери.

“Награда ми значи. Демагогија је да награда не значи. Награда је сатисфакција, али за финални производ којим се ми бавимо. Међутим, није добро да умјетник размишља у контексту награде, јер кад год размишља о контексту награде онда се умјетност заљуља. Ова награда могла је отићи неком другом глумцу и не би било неправедно. Награду дијелим са свим својим колегама, ово је једна колективна побједа. Све у свему, захваљујем се жирију што је награду додијелио мени, али награде буду и прођу, а представа остаје”, истакао је глумац и директор Камерног театра 55 Сарајево Емир Хаџихафизбеговић.

Он се осврнуо и на цјелокупну организацију и реализацију фестивала комедије “Мостарска лиска”.

“Ја бих се, прије свега, захвалио организатору што фестивал постоји и што није угашен. То је у овом тренутку мени након представе и ‘Мале лиске’ много битна ствар. Мислим да је сјајно и честитам организатору на одржавању фестивала. Он се не смије ни под горим условима угасити, јер фестивали када се једном угасе, тешко се поново рестартају. Честитам свима овдје у Мостару и наравно жалим да друштвена заједница не препознаје значај овог театра који има свој један бацкгроунд који је врло значајан и велик. Ја сам посебно сензибилиран на овај театар, јер сам овдје 1986. године дипломирао на представи у продукцији НП Мостар. Волим овај театар, знам у каквим условима раде и то је срамота свих нас, нећу намјерно да кажем града Мостара, него свих нас који смо дио театарске приче у БиХ и требали би сви, да на неки начин реагујемо, да овај театар добије једну нову физиономију, да му се промијени визуелни идентитет, да се среде све ове просторије унутар театра, јер заиста када би се човјек позабавио хисторијом овог театра видио би да је то један од најзначајних културних пунктова не само у Мостару и Херцеговини, него и шире“, нагласио је Хаџихафизбеговић.

Додао је како Камерни театар у тренутним околностима ради на истом принципу као и сва позоришта.

“Камерни театар 55 ради онако како раде сви театри на свијету. Затекла нас је та пошаст короне, мада је мени ненормално да су тролејбуси, трамваји, наргила барови, таxији пуни и једни другима пушу у потиљак, а ми морамо имати одређен број квадрата око једног гледаоца. Дакле, ми радимо и поштујемо те услове и радит ћемо све док траје ова пошаст, али ето жао ми је, то је мало дестимулирајуће за глумце. Ми радимо нову представу, идемо на Стеријино позорје у Нови Сад, припремамо фестивал „Дани Јурислава Коренића”, као и још двије представе у периоду који је пред нама. Све у свему мобилни смо, жао нам је што је таква ситуација, јер је Камерни стално пун, а сада играмо за неких 50-так људи, али Боже мој оптимизам је здравље и идемо даље”, закључио је Хаџихафизбеговић.

Међународни фестивал комедије “Мостарска лиска” свечано ће бити затворен вечерас у 20 сати церемонијом додјеле награда те изведбом представе у част награђених “Чорба од канаринца“ Милоша Радовића, у режији Риада Љутовића, насталој у продукцији ЈУ Центар културе и младих Опћине Центар Сарајево, саопћено је из Народног позоришта Мостар.