Енглеска компанија Де Ла Руе саопћила је да је на рубу колапса, а ради се о компанији која штампа новац за укупно 140 држава.

Руководство компаније саопћило је да је активирало план санације пословања који не даје очекиване резултате, те се наводи да компанији пријети и проглас банкрота.

Компанија са 2.500 упослених штампа новац за 140 централних банака у свијету, укључујући и британску Централну банку (БоЕ).

У претходних шест мјесеци компанија је забиљежила губитак у износу од 9,2 милиона фунти (11,84 милиона долара), а дуг компаније је у другој половици ове године порастао на 170,7 милиона фунти (220 милиона долара).

Након саопћења, дионице компаније Де Ла Руе изгубиле су 20,6 посто вриједности на берзама.

У посрнулом енглеском гиганту надали су се да би стабилизацију пословања могли остварити штампањем нових британских пасоша, након што та земља напусти Европску унију, али тај посао је на тендеру добила конкурентска кућа Гемалто.

Криза у компанији ескалирала је након што јој дуг од 18 милиона фунти (23,17 милиона долара) није платила Венецуела.

Де Ла Руе је у посао штампања новчаница ушла далеке 1860. године када је то радила за Мауританиус, а трећина новца који је тренутно у оптицају у свијету је изашао из штампача те посрнуле компаније. Компанија штампа и пасоше за 40 држава.