Прелиминарно извјешће статуса ендемских врста риба Ливањског поља и акумулација, урађеног у склопу пројекта “Успостављање темеља за одржавање слатководне биоразноликости у Ливањском пољу и Бушком језеру”, показује да је бројност аутохтоних ендемских врста у опадању, а њихова станишта су угрожена.

Темељем литературног прегледа обављеног прије теренских истраживања у водама Ливањског поља до данас потврђено је 20 врста риба, од којих су само четири стеноендемске, приопћено је из Свјетског фонда за природу (WWФ) Адриа.

У свим водама Ливањског поља претежно доминирају алохтоне, стране врсте, посебно у екосуставу Бушко језеро гдје доминирају бабушка и смуђ.

Што се тиче ријека Ливањског поља (Стурба, Жабљак и Бистрица) ту доминира салмонидна врста, поточна пастрва, која се може сматрати псеудо-аутохтоном врстом с обзиром да је, како кажу из WWФ-а Адриа, “удомаћена” у овим водама већ стотињак година те ове воде нису погодне за ципринидне врсте.

У свим недавним теренским истраживањима пронађене су све ендемске врсте осим динарске пијурице “Пхоxинеллус алепидотус” за коју се такођер сматрало да је ендем Ливањског поља.

“Имамо добру комуникацију с локалним становништвом и рибочуварима који нам помажу у теренском истраживању. Сада улазимо у другу фазу пројекта гдје ћемо се фокусирати на проналазак оних врста које смо чипирали како би утврдили бројност њихових популација, али и њихове миграцијске путеве. Такођер, обратит ћемо пажњу на мање водене токове који се налазе у Ливањском пољу који би могли представљати склониште ендемским врстама или потенцијални природни резерват који ће омогућити очување ових изузетно важних рибљих врста”, казао је пројектни менаџер из удруге Динарица Ведран Кордић.

Додају како се ендемске врсте које су у прошлости, прије изградње хидроелектране једине обитавале на подручју Ливањског поља, сада налазе искључиво у мањим заклоњенијим потоцима и рудничким коповима. У језерима их готово нема никако, осим у близини ушћа притока гдје могу побјећи од предатора.

У надолазећем периоду у склопу пројекта који проводи удруга Динарица, а финанцира “Цритицал Ецосyстем Партнерсхип Фунд”, радит ће се Акцијски план за очување ендемских риба и заговарању за успостављање “заштићених зона” потребних за ове врсте, стоји у приопћењу.