Меморандумом о разумијевању између Владе Тузланског кантона и Развојног програма Уједињених народа у Босни и Херцеговини (УНДП), који је данас потписан у Тузли, створени су предувјети за сарадњу ових институција с фокусом на енергијску ефикасност у наредном петогодишњем циклусу.

Меморандум којег су потписали премијер ТК Кадрија Хоџић и замјеник резидентног представника Развојног програма УН-а у БиХ Сукроб Кошмукхамедов као примарни циљ има побољшање ефикасности развојних напора, те да одреди оквир и олакша сарадњу у подручјима одрживог и инклузивног развоја, управе и владавине права и пружања јавних услуга.

Данашњом презентацијом Програма енергетске обнове обухваћено је 408 зграда јавне намјене у надлежности ТК, а већ су започете одређене активности.

Више од 80 посто објеката од наведеног броја су основне, средње школе и факултети, један дио се односи на судове и здравствене установе, а пројекат енергијске обнове подразумијева средства за загријавање и за расвјету.

“Влада ТК улази у сасвим нову фазу развоја и сарадње са УНДП-ом. То подразумијева два јединствена програма у БиХ. Један смо данас презентирали и ради се о енергијској обнови објеката јавне намјене у ТК, а други је декарбонизација стамбеног фонда у ТК”, изјавио је премијер ТК Кадрија Хоџић.

Првим програмом се рјешава 408 јавних зграда, које су старе 40 до 50 година, а премијер ТК истиче да овај пројект подразумијева велике уштеде за ТК.

“Имамо огромне проблеме с гријањем, термоизолацијом, прокишњавањем. На овај начин шест и по милиона које смо до сада давали за енергетско збрињавање ових зграда смањујемо за 2.8 милиона КМ годишње”, истиче Хоџић.

Овим пројектима се ступа у нову еру декарбонизације и зелене економије те је ово, подвукао је Хоџић, искорак према трендовима ЕУ.

УНДП ће пружити техничку подршку у извођењу радова на 35 јавних зграда у ТК.

“Пројектне активности ће допринијети проведби УНДП-ових климатских обећања у БиХ и испуњавању амбициознијих циљева национално утврђених доприноса (НДЦ)”, казао је замјеник резидентног представника Развојног програма УН-а у БиХ Сукроб Кошмукхамедов.

Сматра да је поред заштите околине и декарбонизације ово добра пословна прилика. Нагласио је да ће се кроз 4 до 5 година сва уложена средства вратити кроз уштеде на енергетским рачунима и уштедама енергије. Напоменуо је да овај пројекат има посебне бенефите када је у питању здравствани систем.

Директор ЦРП-а Един Захировић мишљења је да је огроман потенцијал мјера које су данас предложене.

На објектима који ће бити предмет овог пројекта застарјеле су топлотне изолације, столарија је у лошем стању, неефикасни ситеми гријања. У структури мјера овог пројекта најзначајније су, истиче Захировић, мјере топлотне изолације вањских зидова и замјена столарије.

Циљ пројекта је допринијети креирању повољног окружења за инвестиције у БиХ у оквиру којег је пројектна компонента повећања мјера енергијске ефикасности у ТК кроз остваривање значајних енергијских и финансијских уштеда.