У протекла 24 часа у Босни и Херцеговини је регистровано 596 нових случајева заразе коронавирусом , а од посљедица заразе преминуло је 39 особа. У Федерацији БиХ је регистровано 288 новообољелих, у Републици Српској 275, а у дистрикту Брчко 32. Епидемиолошке мјере у нашој земљи су прилично ублажене у односу на март и трећи талас коронавируса, али је епидемиолошка ситуација и даље неповољна. Епидемиолози упозоравају да непридржавање постојећих мјера током прославе 1.маја и предстојећих вјерских празника може проузроковати и четврти талас коронавируса. Хоће ли нас опуштање и прослава 1.маја скупо коштати?

Иако је посљедњих дана пандемијска крива у опадању, мјеста за опуштање нема. Само током априла у Федерацији БиХ је забиљежено 17.930 позитивних на Ковид 19, у Републици Српској 11.345, а у дистрикту Брчко 1.486. Од посљедица коронавируса преминуло је чак 1.876 грађана Босне и Херцеговине. Инфектолози упозоравају да су предстојећи првомајски и вјерски празници потенцијална опасност за нови скок обољелих, уколико грађани буду игнорисали епидемиолошке мјере.

ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог

„Окупљање са непознатим људима који нису из породице представља епидемиолошки ризик. Свако окупљање захтјева маске и дистанцу нарочито током празника, што неће бити у оптицају, људи се опусте.“

У Републици Српској је дозвољено окупљање до 10 особа у приватним и 30 у јавним окупљањима, уз ношење маски и физичку дистанцу. Директор Инситута за јавно здравство казе да смо у стабилној фази трећег таласа, али да је епидемиолшка ситуација и даље неповољна.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, директор Института за јавно здравство РС

„Од нашег понашања у наредних неколико дана зависи како ће ићи епидемиолошка ситуација у наредних мјесец дана.Висок ниво свијести је потребан да се грађани прдржавају мјера, потребно је да та дисциплина буде на високом ниво како би из периода стабилизације који је и даље неповољан ушли у бољу епидемиолошку ситуацију.“

Током сутрашњег дана на излетиштима биће појачане инспекцијске контроле и ковид редари. У кантону Сарајево је број заражених са некадашњих 800 дневно у марту смањен на мање од 100 ковид позитивних.

АРМАН ШАРКИЋ , портпарол Кризног штаба КС

„Добар резултат који смо направили мјерама не смијемо дозволити да се прокоцка. Биће за 1.мај упуте како треба људи да се понашају , треба бити дистанца,а биће и ковид редари.“

ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог

„Морамо се придржавати свих ових мјера у потпуности, јер ако не будемо, може да дође трећи односно четврти вал, који не знам како ћемо преживјети.“

Празник рада прошле године грађани Босне и Херцеговине нису славили. На снази је био полицијски час, иако је број заражених био далеко мањи него данас. Ове године рестриктивних мјера нема. Анкетирани грађани кажу да ће у породичном окружењу прославити првомајске празнике.

Наши саговорници вјерују да ће ипак превагнути разум и опрез код грађана, како не бисмо дочекали још црњи сценарио од оног којег смо имали у марту.