Босна и Херцеговина поново је другачија од остатка свијета. Док се због пандемије коронавируса свугдје у свијету пооштравају мјере, увелико врши имунизација становништва, наша земља збраја бројке обољелих. Да ли оне показују реалну епидемиолошку слику и да ли је прошао кризни период?

Много нејасноћа имају грађани када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи, па се питају да ли бројке обољелих одражавају реално стање?

”Не одражавају из разлога јер мислим да се не иду сви тестирати.”
”Мислим да показују, мислим да се доста тестира.”
”Није то усаглашено баш, чак некада ми буде све под великим упитником.”

Према посљедњем извјештају, у Босни и Херцеговини новозаражених је 332. Ако тај број упоредимо са бројем дневно обољелих у октобру и новембру, када је био врхунац пандемије, он је много мањи.

др. ЕМИНА КУРТАГИЋ-ПЕПИЋ, специјалистица епидемиологије у ЗЗЈЗКС

”Седмична инциденца на 100 хиљада становника је око 80 до 90 обољелих, што заиста није велики број. Мислим да то глобално представља право стање зато што ми радимо активни епидемиолошки надзор, то подразумијева праћење стања како у јавним здравственим установама, установама за социјално и здравствено збрињавање, образовање и остало.”

У болницама у Босни и Херцеговини је смјештено 762 обољелих. Ковид амбуланте биљеже мањи број улазака пацијената.

АРМАН ШАРКИЋ, гласноговорник ЈУ Дом здравља КС

”У децембру мјесецу као Дом здравља имали смо 4200 прегледа љекара породичне медицине, 33.000 лабораторијских анализа, 1.900 прегледа пулмолога, чак 2.500 ртг снимака – говоримо о ковид амбулантама и центрима. У задњих мјесец дана биљежимо пад, отприлике ако је претходно било 600 улазака дневно, сад је око 400.”

Но, још опуштања нема, здравствени сектор упозорава становништво да кризни период није прошао. Вријеме празника утјецало је на нешто већи број обољелих.

др. ЕМИНА КУРТАГИЋ-ПЕПИЋ, специјалистица епидемиологије у ЗЗЈЗКС

”И даље се придржавајте мјера, мислим да је ово и резултат грађана који се придржавају мјера, да се избјегавају очито већи скупови, да су се људи упознали са начином пријеноса и да се генерално одговорно понаша.”

АРМАН ШАРКИЋ, гласноговорник ЈУ Дом здравља КС

”Фебруар је познат и по пику сезонске грипе, па чак и почетак марта, тако да би било добро да се стрпимо још мјесец и по дана и онда можемо рећи да смо поприлично добар успјех постигли у регији.”

Бројке обољелих су нам мање, али становништво још не вакцинишемо. Европа се затвара, мјере пооштравају чак и земље код којих увелико траје процес вакцинације. Искуства бх.грађана показују да се не тестирају сви обољели. Док чекају вакцине свјесни су чињенице да се не можемо поредити са остатком свијета али, како закључују, у складу са могућностима у држави, тако је – како је.