Епидемиолошка ситуација у Зеничко-добојском кантону (ЗДК) је нестабилна с тенденцијом погоршања у задњој седмици, констатирано је на данашњој сједници Кризног штаба Министарства здравства ЗДК.

Према посљедњим подацима, у овом кантону је до сада забиљежено 2.929 случајева инфекције вирусом Ковид-19, а активних је око 600 случајева.

Члан Кризног штаба и директор Института за здравље и сигурност хране Зеница Сенад Хусеинагић рекао је да се током пандемије континуирано биљеже осцилације у броју обољелих, јер у једном периоду тај број расте, а потом се смањује.

Број активних случајева је знатно испод максималног броја који смо имали током аугуста, али у овој седмици биљежимо раст и за очекивати је да ће се и у наредној седмици тај број повећавати, а потом очекујемо да ће доћи до смањења – казао је Хусеинагић.

Кризни штаб је усвојио и ревидирани Кризни план на основу препорука Кризног штаба Федерације Босне и Херцеговине и експерата Свјетске здравствене организације.

План је прилагођен новим околностима и сазнањима о начину преношења и вирусу Ковид-19, а новина је да су ублажене одређене рестрикције које се тичу употребе заштитне опреме у здравственим установама, саопћено је из Пресс службе ЗДК-а.