Инфекција коронавирусом за непуних мјесец дана трајања нове школске године није заобишла ни ученике ни наставни кадар. Међутим, епидемиолошке мјере промијениле су уобичајену атмосферу.

Провјерили смо како се ученици сналазе у новим околностима.

У средњој школи “28.јуни” у Источном Сарајеву више од 600 ученика подијељено је умјесто у двије у четири смјене. Ваннаставне активности одржавају се онлајн.

“Поштују се препоруке министарства. Сви часови трају 20 минута, ученици су подијељени у двије групе и нема кабинетске наставе. У школама се налазе дезинфекциона средства. Пауза између група је по 15 минута, довољно да наше жене очисте учионице и дезинфикују учионице”, појашњава Марија Иконић, дежурни наставник у Средњој школи “28. јуни” Источно Сарајево.

Ученици током боравка у школи на часу, али и за вријеме кретања по школским ходницима морају носити маске.

“Мени није уопће тешко сједити са маском зато што многи медицински професионалци то читав дан раде, али је проблем што у затвореном простору то нам неће помоћи и за 20 минута наставе нећемо ништа научити”, каже један од ученика.

Мјере су углавном сличне за све школе. Друга гимназија у Сарајеву наставу је организирала за прве и четврте разреде подијељене такођер у групе. Једна група ученика иде једну седмицу у школу, а друга група наставу похађа онлајн, па обрнуто.

Међутим и поред ванредних околности ова школа забиљежила је добре резултате на онлajн такмичењима.

“Ми смо се у овим ванредним ситуацијама окитили са четири медаље и топ из информатике након 15 година из математике накој 10 година”, казао је директор Друге гимназије Сарајево Сеид Алибеговић.

И поред подузетих епидемилошких мјера од почетка школске године, инфекција коронавируса није заобишла ни школску дјецу. Ипак, епидемиолошка ситуација је, тврди Горан Черкез из федералног министарства здравства, задовољавајућа.

“То наравно не значи да немамо ни обољелих професора ни ђака. Ми имамо то и то ће се редовно дешавати, међутим то је под оном контролом гдје нам још не испадају школе из наставног процеса”, изјавио је Черкез.

Без обзира на све, школа више није иста јер недостаје онај дјечији жамор и све је некако тихо.