Босна и Херцеговина коначно треба кренути из Дејтона ка Бриселу, порука је из Европског парламента током расправе о положају Босне и Херцеговине 25 година након Дејтонског споразума. Оно што је први задатак који Босна и Херцеговина мора испунити јесу Уставна реформа и сузбијање корупције.

“25 година послије Дејтонског споразума”, тема је данашње међупарламентарне сједнице Одбора за вањске послове Еуропског парламента. Пиоритет је, како је истакнуто, окренути се од Дејтона, којим је заустављен рат, на Брисел и напредак на путу ка Еуропској унији.

Оливер Вархељи истиче регионалну сурадњу и добросусједске односе који су, такођер важни за цијелу регију на путу према Еуропској унији. Међутим, неопходна је уставна реформа и сузбијање корупције.

Из Међународне скупине за кризе кажу како се питања чланства у Еуропској унији и питање измјене Устава требају догађати паралелно. Истакнули су да ако не буде уставне реформе, еуропске интеграције и практичне реформе би постале простор сукобљавања домаћих ривала.

Марко Прелец истиче да је веза између институционалних представника и народа покидана те како је потребна њезина поновна успостава како би бх. политичари одговарали грађанима који су их бирали, што је темељ демократског друштва.