У Европском парламенту данас ће бити одржана сједница на којој би требало да буде усвојена резолуција као упозорење да ће против Европске комисије бити поднесена тужба уколико не примијени нову регулативу, према којој је приступ фондовима ЕУ условљен поштовањем владавине права.

Закон који је усаглашен у децембру, али је суспендован у пракси, представља обезбјеђивање новца ЕУ од злоупотребе гдје, примјера ради, политизовани судови не гарантују поштено суђење за притужбе према тендерима о пројектима које финансира ЕУ.

Овај акт на снагу је ступио 1. јануара, али је Европска комисија саопштила да ће почети примјену када буду спремне адекватне смјеренице, што је процес који би могао бити одгођен правним притужбама на регулативе из Пољске и Мађарске.

Против обје земље покренута је званична истрага ЕУ за кршење владавине права, због чега би могле остати без више милијарди евра из фондова ЕУ када би закон био примијењен. За обраду њихових тужби на суду у ЕУ било би потребно више година и Европска комисија не жели да објави смјернице прије пресуде.

Смјернице ЕУ нису неопходне да би закон био примијењен, али званичници истичу да су дио договора постигнутог са Варшавом и Будимпештом, чиме је примјена одгођена до периода након парламентарних избора у Мађарској 2022. године.

Европски парламент у Нацрту резолуције наводи да слични договори нису у складу са улогом Европске комисије као заштитника права у ЕУ.

Парламент је у резолуцији Европској комисији дао рок до 1. јуна да уради смјернице како би закон могао бити примијењен или ће бити суочени са тужбом.