Дводневни састанак на Универзитету у Источном Сарајеву, озваничио је почетак међународног “Ерасмус плус” пројекта: “Јачање капацитета за примјену дуалног образовања у Босни и Херцеговини”. То би у коначници требало да доведе до унапређења способности дипломираних студената и њиховог бржег запошљавања.

Недостатак праксе и способности свршених студената, једна су од главних замјерки послодаваца у Босни и Херцеговини. Један од проблема је и недовољна повезаност привреде са високошколским установама. Управо због тога је Универзитет у Источном Сарајеву, као учесник овог пројекта, угостио представнике домаћих и страних високошколских установа, да би се пронашла рјешења за главне проблеме студената.

ЈЕЛЕНА КРУНИЋ, проректор за науку, истраживање и развој

“Желимо да радимо на томе да вратимо повјерење привредних субјеката да високошколске установе могу да створе кадар који ће имати компетенције, знање и вјештине у складу са њиховим потребама, рекла је Крунић.

Проф. др. СРЂАН ЛАЛИЋ, проректор за људске и материјалне ресурсе УИС-а

“Кључни корак је истраживање нашег тржишта и проналажење компанија које ћемо укључити у овај процес и креирање студијских програма из дијела дуалног образовања”, казао је Лалић.

Циљ је да се на простору Босне и Херцеговине проведе усаглашавање закона о високом образовању у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине са дуалним студијским програмима.

Проф. МИРКО САВИЋ, Економски факултет, Универзитет у Новом Саду

“Методологија ће ићи тако да ће четири партнерска универзитета из БиХ, сваки у свом домену, они ће изабрати у ком студијском програму ће пилотирати дуално образовање”, истакао је Савић.

Циљ учесника пројекта Универзитета у Сарајеву, Источном Сарајеву, Зеници и Свеучилишта у Мостару је да пилот пројекти дуалног образовања буду проведени на различитим образовним пољима. Пракса ће показати и њихову сврху, а то је детектовање рјешења за главне проблеме са којим се бх. студенти суочавају.